Umeå först på 5G-tåget

Nästa generations nät tar oss till en plats där tjänster som idag kräver en fast uppkoppling för att fungera optimalt i många avseenden kommer att fungera lika bra i det mobila nätet. Det är ett viktigt steg på resan mot den digitala staden, och kommer att förändra hur vi lever och jobbar i grunden. Umeå har bestämt sig för att ta täten, och ser 5G-testen som ett sätt att säkra staden och regionens konkurrenskraft.

Testbädden Umeå 5G är ett samarbete mellan Umeå universitet, Umeå Science Park, Västerbottens läns landsting, Umeå kommun och Umeå energi. Tillsammans med Telia och Ericsson ska man nu utforska arkitektur och installation, men också ställa sig i användarens skor och djupdyka i olika användningsområden.

 

Först ut på ny arena

Umeå 5G blir den första storskaliga testbädden i landet, båda till yta och frekvens. Satsningen innebär att Umeå etablerar sig som Sveriges första teststad och målsättningen är bland annat att ha Europas första 5G-sjukhus och 5G-universitet.

 

På besök i framtiden

Så vad innebär den nya tekniken i praktiken för exempelvis ett sjukhus eller för ett universitet? För Västerbotten som är ett stort län med bara 260 000 invånare finns det flera uppenbara fördelar. 5G nätet öppnar bland annat upp för nya och bättre tjänster för vård och utbildning på distans.

Men tillämpningarna som möjliggörs när vi kan koppla upp vad som helst från vilken plats som helst är i princip oändliga. Både när det handlar om att effektivisera, men också genom att utveckla nya tjänster som skapar nytta för samhället och medborgarna. Nytta som självklart också kan växlas ut av den privata sektorn. Tekniken ses också som en möjliggörare för säkrare bilkörning och en automatiserad industri. Vi kommer att se nya sensorer, datorer, smarta klockor, smarta maskiner, virtuell verklighet och integration av artificiell intelligens.

 

Om 5G

Det är femte generationens mobilnät. Jämfört med 4G så är 5G snabbare, har lägre fördröjning, högre tillförlitlighet och klarar av att hantera fler uppkopplade enheter på samma gång. Det öppnar upp för helt nya användningsområden inom företagande, viktiga samhällsfunktioner och i vardagen.

Sommaren 2018 startade Telia ett 5G-partnerprogram som tillhandahåller en innovationsmiljö med möjlighet att utforska de tekniska och affärsmässiga möjligheterna med 5G innan en kommersiell lansering under år 2020. Hittills är Volvo Construction Equipment, Einride, Tieto och Mittuniversitetet med i partnerprogrammet. Utöver partnerprogrammet så samarbetar Telia med Kungliga Tekniska Högskolan, initiativet Umeå 5G och Luleå Tekniska Universitet kring 5G.

 

Foto: Robert Rösth

Fler artiklar och intervjuer

Anmäl dig till eventet på Stockholm Waterfront

Välkommen som deltagare på Stockholm Waterfront, 26 mars kl 12:00 – 17:00. Försäkra dig om din plats redan idag!

Anmäl dig till livestreamingen av eventet

Upplev Telia Connect2Business via livestreaming. På så sätt kan du uppleva eventet där det bäst passar dig. Anmäl dig idag!