Framtidens supertrender

Vilka hajpade tekniska innovationer kommer att göra nytta i praktiken, och vilka kommer att sakta segla ner när luften pyser ur dem? Detta förutspås som vanligt i årets upplaga av Gartner Hype Cycle.

Undersöknings- och analysföretaget Gartner släpper årligen sin Hype Cycle for Emerging Technologies och detta är en väletablerad källa för den som är intresserad av vilken ny teknik det snackas om och var på ”hajp-cykeln” de olika innovationerna befinner sig.

I årets Hype Cycle pekar Gartner ut tre huvudtrender som de menar kommer att kunna bidra till att skapa konkurrensfördelar under de kommande fem-tio åren:

 

Transparently immersive experiences

Här handlar det alltså om upplevelser, där tekniken fortsätter att sudda ut gränser och göra alla våra aktiviteter mer sammanflätade.

Tekniker som VR (Virtual Reality / verklighet) och AR (Augmented Reality / förstärkt verklighet) tillhör denna trend, likaså tekniska lösningar för att förstärka våra mänskliga förmågor.

Ytterligare ett område på frammarsch är kopplingen mellan människa och maskin där man med hjärnan eller gester kan styra maskiner. Även lösningar för det uppkopplade hemmet, något som har varit i ropet rätt länge nu, menar Gartner kommer att göra skillnad framöver.

Till trenden hör även steget efter 3D-utskrifter, nämligen 4D-utskrifter, där man använder material som kan vara programmerade att ha en dynamisk kapacitet. Det kan till exempel vara en löparsko med en sula som automatiskt anpassar sig till torrt respektive vått underlag för bästa grepp eller byggmaterial för husväggar som justerar tjockleken beroende på behovet av isolering.

En stor del av teknikerna som ingår i denna trend har passerat intressetoppen och förväntas därför redan göra nytta i form av till exempel produktivitet, för att undvika att betraktas med besvikelse – med ett snabbt vikande intresse som följd.

 

The perceptual smart machine age

Smarta maskiner har, precis som det uppkopplade hemmet, förhållandevis länge varit ett område som omgärdats av förväntningar. Det har till exempel nu gått fem år sedan IBM:s superdator Watson kammade hem vinsten i Jeopardy.

Detta är emellertid den kategori av innovationer som Gartner räknar med kommer att vara som mest disruptiv – det vill säga ställa nuvarande affärsmodeller på ända – under de närmaste tio åren. Anledningen är bland annat att vi har tillgång till i princip oändliga mängder av data i kombination med att beräkningskraften ökar snabbt.

Till trenden räknar de nya framsteg inom maskininlärning, där virtuella assistenter och smarta robotar kommer att kunna hantera naturligt språk mycket bättre. Dessutom kommer dessa att kunna interagera smidigare, eftersom de kommer att kunna ta in icke-språklig kommunikation (som gester och ansiktsuttryck) och lära sig hur de ska agera utifrån detta.

Självkörande bilar och smart teknik på arbetsplatsen tillhör också det här området.

 

The platform revolution

Blockkedjan är det tydligaste exemplet på den här trenden, som kan sägas handla om hur ny teknik revolutionerar synen på plattformar och hur de används. Teknisk infrastruktur ersätts av plattformar med egna ekosystem.

I exemplet blockkedjan samlas mängder av banktransaktioner i en central digital huvudbok som är tillgänglig för alla aktörer, och som regleras av ett decentraliserat nätverk. Det här ställer givetvis krav på bankerna, som måste se över sina nuvarande affärsmodeller inför risken att bitcoin och andra kryptovalutor vinner mark.

Läs mer om Gartner Hype Cycle 2016 här.

Fler artiklar och intervjuer